Snoekbaars in botersaus
Hoofdgerecht voor 6 personen
Bereidingstijd: 30-60 minuten
- 1 snoekbaarsfilet ca. 1,5 kilo
- 5 dl droge witte wijn
- 4 el azijn
- 1 grote gepelde ui
- 2 laurierbladen
- 2 kruidnagels
- 2 wortels
- bouquet garni (peterselie, tijm, dille), zout en peperkorrels
- 1-2 citroenen (in schijfjes)
Voor de botersaus
- 6 el azijn
- 6 el droge witte wijn
- 2 el gesnipperde sjalotjes
- 225 gr koude boter
- zout en peper
Een vispan met rooster vullen met 2 l water. Wijn, azijn, ui met ingestoken kruidnagels en laurierbladeren toevoegen.
De wortels schoonmaken en in plakjes snijden. Bouquet garni onder koud stromend water afspoelen. Wortels, kruiden, zout en peperkorrels in de vispan doen, laten koken en 15 minuten op laag vuur laten pruttelen.
De vis op het rooster van de vispan in het afgekoelde fond zetten, de pan sluiten langzaam aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken.
Voor het serveren de vis ui het fond halen, laten uitlekken, op een schaal leggen met citroenschijfjes en peterselie garneren.
Voor de botersaus de gesnipperde sjalotjes met de azijn, wijn, peper en zout onder veelvuldig roeren tot 2 el laten inkoken. De pan van het vuur nemen en met de garde de goed gekoelde boter in gedeelten erdoor roeren. Direct met de snoek serveren.