Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-30 minuten
- 8 moten snoek, ca. 5 cm. dik
- 4 dunne schijfjes limoen of citroen
- 2 eetlepels limoen- of citroensap
- zout, witte peper uit de molen
- 3 eetlepels bloem, gezeefd
- 3 eetlepels (zonnebloem)olie
- 75 gram boter, bijvoorkeur licht gezouten
- 2,5 eetlepel fijngesneden bieslook
- voor de garnering: 4 kerstomaatjes; 4 bosjes van 12 bieslooksprieten
Voorbereiding
Spoel de vis onder stromend koud water. Leg de moten 2 minuten in ruim kokend water waaraan enkele limoen- of citroenschijfjes zijn toegevoegd. Spoel ze daarna onder koud water zolang tot de vis volkomen is afgekoeld.
Verwijder daarna de schubben en spoel de mootjes opnieuw onder stromend koud water. Maak de moten vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen- of citroensap. Laat de vis ten minste 10 minuten liggen.
Maak de moten daarna opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper. Wentel ze vervolgens door de bloem. Schud overtollige bloem eraf.
Bereidingswijze
Verhit een bakpan en laat de olie er even door walsen. Voeg 25 gram boter toe. Wacht tot het schuim van de boter vrijwel geheel is verdwenen. Temper de warmtebron. Bak de moten in 12-15 minuten aan alle kanten goudbruin en gaar.
Serveertips: Schenk hete en bruisende boter over de snoekmoten. Strooi er fijngesneden bieslook over. Garneer het gerecht door er gehalveerde tomaatjes en bosjes bieslook bij te leggen. Geef gekookte aardappelen (Opperdoezer Ronde) en gesmoorde komkommer of courgettes erbij.