Karper in biersaus
- 2 kg panklare karpers, in 6 moten gesneden
- 1 ui
- 1/2 selderijknol
- 1 wortel
- 4 eetlepels boter
- 1/2 theelepel zout
- 3 afgestreken eetlepels bruine suiker
- 2 1/2 kopje water
- 1 kopje rode wijn azijn
- 2 laurierblaadjes
- 5 peperkorrels
- 5 kruidnagels
- 1 takje verse of 1 snufje gedroogde tijm
- 1 stukje citroenschil
- 2 eetlepels bessengelei
- 1/2 kopje donker bier (moutbier)
- 1/2 kopje verkruimelde peperkoek
- 3 eetlepels gehakte gedroogde pruimen
- 3 eetlepels rozijnen
- 3 eetlepels amandelsnippers
Schil de ui en de selderij; schrap de wortel en hak de groenten. Verwarm 2 eetlepels boter in een pan, voeg de groenten en het zout toe en laat alles in een gesloten pan 10 minuten stoven.
Roer in een grotere pan 2 eetlepels bruine suiker en 1 eetlepel water door elkaar en laat dit op een zacht vuur tot een gebonden donkere siroop koken.
Giet de wijnazijn erbij en laat de saus onder voortdurend roeren net zo lang inkoken tot de inhoud met 2/3 is gereduceerd.
Voeg dan 2 1/2 kopje water, de laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels, tijm, citroenschil, bessengelei en gestoofde groenten erbij. Laat dit alles in een gesloten pan op een matig vuur 30 minuten stoven.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg het bier, de peperkoek en 1 eetlepel bruine suiker toe en laat de saus nog 5 minuten koken. Roer de dikke saus door een zeef. Smeer een vuurvaste vorm in met de rest van de boter.
Leg de moten karper in de vorm en giet de saus erover. Strooi daarover de pruimen, rozijnen en amandelsnippers.
Laat de vis in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar worden. Giet er tussentijds 1 tot 2 maal wat water bij.